ROBERT FRANK (1924- 2019)




Ο Robert Frank γεννήθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας το 1924. Το 1946 έφτιαξε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο 40 photos. To 1947 μεταναστεύει στις ΗΠΑ όπου εργάζεται ως φωτογράφος μόδας. Ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου φωτογραφίζοντας ,Νότια Αμερική , Ευρώπη  , και το 1950 παντρεύεται τη γλύπτρια Mary Lockspeiser με την οποία θα αποκτήσει δυο παιδιά την Αντρέα και τον Πάμπλο.
Επιστρέφει με την οικογένειά του στην Ευρώπη αλλά το 1953 θα γυρίσει πάλι στη Ν.Υόρκη όπου θα εργαστεί ως φωτορεπόρτερ. O Ελβετός Robert Frank είναι ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους στην ιστορία της φωτογραφίας.
 Στην Αμερική παράγει και το σημαντικότερο του έργο τους "Αμερικάνους".
«Είχα κουραστεί από τον ρομαντισμό»,λέει. «Ήθελα να παρουσιάσω αυτό που έβλεπα απλά και καθαρά».
Οι Αμερικάνοι δεν δέχτηκαν αρχικά τους "Αμερικάνους".
Το έργο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Οι διαμαρτυρίες ήρθαν εξ'αιτίας της ρεπορταζίστικης αντιμετώπισης  του έργου και όχι μιας βαθύτερης καλλιτεχνικής ανάλυσης του.  Το βιβλίο του The Americans εκδόθηκε πρώτα στην Γαλλία το 1959  με πρόλογο του Jack Kerouac  και δυο χρόνια αργότερα εκδόθηκε και στην Αμερική από τις εκδόσεις Aperture.  Ο Frank μας δίνει την αίσθηση ότι καταγράφει την ανθρώπινη μοναξιά και θλίψη. Το έργο του Frank θα ήταν άδικο να χαρακτηριστεί απλά ως καταγραφή της Αμερικής του ’50. The Americans είναι κάτι παραπάνω. Είναι ένα έργο που ασχολείται με την ανθρώπινη υπόσταση εν γένει. Είναι ένα έργο που έγινε από έναν απλό παρατηρητή,
έναν ευφυή φωτογράφο που απλά μας δείχνει τη δική του Αμερική...την
Αμερική που είδε έτσι μόνο αυτός την φιλτράρισε και μας την παραδίδει...


O Frank είναι βαθιά επηρεασμένος από τον Walker Evans με τον οποίο είχε καλές σχέσεις . Καινοτόμος εισάγει για πρώτη φορά τα πλάγια κάδρα, τις σκούρες γκρίζες και γεμάτες κόκκο λήψεις, χρησιμοποιώντας την μικρή leica και το και το 400 αρι φιλμ , έχει  την δυνατότητα να πλησιάζει τα θέματα του πολύ κοντά.
Η ζωή του Robert Frank σημαδεύτηκε από τραγωδίες.
Η κόρη του η Αντρέα, βρίσκει τραγικό θάνατο το 1974 σε  συντριβή
αεροπλάνου στη Γουατεμάλα. Είκοσι χρόνια αργότερα πεθαίνει και ο γιος
του που έπασχε από ψυχασθένεια. Οι τραγικές αυτές στιγμές σημάδεψαν τον
Frank και η θλίψη του αποτυπώθηκε στη δουλειά του.

Όπως λέει ο ίδιος η οπτική του « μετακινήθηκε από αυτό που έβλεπα σε αυτό που αισθανόμουν». Και σκεφτείτε ότι ο Frank είχε κάποτε δηλώσει «Αν είναι κάτι που αντιπαθώ στη φωτογραφία είναι το συναίσθημα».

Μετά το θάνατο της κόρης του όμως χάραζε και έγραφε πάνω στις εικόνες
σαν να μη του έφτανε αυτούσια η φωτογραφική πράξη που τόσο είχε
αγαπήσει και εξυψώσει...
«Στην πραγματικότητα κατέστρεφα την εικόνα. .Δεν πίστευα πια στην ομορφιά της φωτογραφίας».Σήμερα λέει, «Πιθανόν έφτασα στον προορισμό μου, όμως δεν είναι το μέρος που ήλπιζα ότι θαήταν. Εξακολουθώ να είμαι ένας παρείσακτος. Πώς το λέει εκείνο τοτραγούδι του Τζόνι Κας; «Είμαι ένα οδοιπόρος και ένας ξένος». Έτσι
έχουν τα πράγματα με εμένα, και είναι πολύ αργά για να αλλάξουν». 



Εδώ όλες οι φωτογραφίες του Robert Frank από το βιβλίο του The Americans